Få renare luft i hemmet med hjälp av din inredning

Varje dag andas vi alla in utsläpp och avgaser som bland annat koldioxid och det  påverkar vår kropp mer eller mindre på ett negativt sätt. Dem flesta personerna påverkas inte såpass allvarligt att dem blir sjuka men problematiken med dålig luft finns ändå runt omkring oss. Vi på hemofritidonline kommer tipsa om fem olika växter som inte bara livar upp din inredning och ger dig färg i din vardag men samtidigt renar luften i ditt hem.

Om du redan har växter hemma vet du hur enkelt det är att hantera dem och det är inte alls lika jobbigt som många får det att framstå. Vanligtvis behöver du bara tänka på att vattna dem några gånger i veckan. Skulle det vara så att du glömmer bort dem i några dagar är många växter mycket tåliga och börjar må bättre igen med lite vatten. Växter är även ett väldigt billigt alternativ om du önskar få lite mer färg runt omkring dig istället för att byta ut dina stilrena möbler mot något mer färgladare.

1. Chrysalidocarpus lutescens även kallat för Guldpalm. Det är en enhjärtbladig växtart som ingår i familjen palmer och släkten Dypsis. Växten härstammar från Madagaskar och odlas idag runt hela världen som en krukväxt.

guldpalm

2. Crassula ovata som även går under namnet Paradisträd är en klassisk krukväxt som finns överallt dessa dagar. Detta är en lite mer känslig krukväxt som gärna trivs mer utomhus på gruned utav dess ursprung. Den här växten rekommenderas till någon som är van mer växter eller haft växter hemma sedan tidigare. När du har fått grepp på vad som krävs för att underhålla plantan kommer den verkligen att sticka ut och liva upp ditt hem.

jadeplant

3.Epipremnum aureum med det svenska namnet Gullranka är en otroligt dekorativ krukväxt och med lite tålamod och kreativitet kan får du otrolig inredning. Växten härstammar från sällskapsöarna och har den senaste tiden blivit allt vanligare. Denna planta bör odlas inomhus utom räckhåll för direkt sol som kan bleka dess blad. Hittar du ett passande ställe för en är den mycket lätt att sköta.

ivy

4. Sansevieria trifasciata känner du nog igen så fort du ser bilden nedanför. Svärmorstunga är bland dem enklaste plantorna att sköta. Den tillhör sparrisväxter ovh kommer ursprunlingen från södra Afrika. Bladen kan bli cirka 70-90 centimeter höga och runt 5-6 centimeter breda. Den är känd för att absorbera giftiga ämnen ur luften precis som alla andra växter nämnda här och är en stark rekommendation till någon som precis ska införskaffa sin första krukväxt.

svärmorstunga

5.Chlorophytum comosum går under namnet Ampellilja och är bland dem livligaste växterna av alla fem nämnda här. Med sina långa smala och böjda blad ser den inte allt för stel ut som många andra krukväxter har en tendens att göra. Även denna är släkt med sparrisväxter och härstammar från det tropiska klimatet i sydafrika. Den är väldigt lätt att sköta då den växer året runt och trivs bäst i rumstemperatur. Man bör dock tänka på att inte låta den så direkt solljus för länge då det kan sluta med blekta blad.

ampellilja

Alla dessa plantor är kände för dess rengöring av luften. Testa ett att ta hem ett par växter och vi lovar dig att du kommer känna en markant skillnad  efter ett par dagar. Inredningen passar perfekt nu när sommaren är påväg och kommer garanterat liva upp stämningen.

Här kommer ett par enkla tips för att sköta dina växter.

  • Ta reda på om den behöver mycket solljus eller inte. Som du såg ovan var det några växter som gärna behövde lite skugga för att inte bleka sina blad. Genom att ta reda på detta i förhand bör du enkelt kunna hitta en plats att placera krukan.
  • Beroende på hur stor krukan är och växten behöver vattningen anpassas därefter. Ju större växten är ju oftare behöver den vatten och ju större krukan är i proportion mot växten behöver den vatten mindre ofta. Ett simpel trick är att känna på jorden med ditt finger och bedöma om den behöver vatten därefter. Stoppa ner fingret i jorden tills jorden når din första knoge precis ovanför din nagel. Om du känner att det är fuktigt behövs inget vatten och om det är torrt kan du hälla i mer.
  • Var försiktig med att inte övervattna dem vilket kan ha samma efftekt som att inte vattna dem på flera dagar.
  • Hitta krukor i rätt storlek, i det här fallet är en större kruka bättre än en för liten kruka. Om rötterna inte har plats för att röra sig mår växten inte alls bra och det kan leda till att den dör.
  • Använd korrekt jord till korrekt planta. Olika plantor kan behöva olika typer av jord forska eller fråga i butik vilken som passa bäst för din planta om det skulle behövas en större kruka till framtiden eller om du önskar att plantera om din växt. Det är inte hela världen om jorden inte är speciellt anpassad efter din planta men det kan få den att må lite bättre.

Hoppas detta hjälper och att du hittar en planta perfekt för ditt hem. Har du fler tips på andra plantor eller vad man bör tänka på ta gärna kontakt med oss!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *