Inrednings- och inspirationsbloggen

Juldekorationer med naturlig touch

Julen är snart här med all ljuvlig mat och söta julnissar och andra dekorationer. Det behöver inte alltid kosta så mycket, varför inte hämta inspiration av vår vackra skog och natur!

juldekoration krans

Bind en vacker julkrans

Ta vara på naturens resurser i år och gör din egen unika julkrans. Kanske har du lite ståltråd eller så går det fint att köpa en stomme till en krans i bl.a. blomsteraffärer.  Har du trädgård, så finns det säkert mycket att hämta där. Ta annars en lite tur ut i skogen och se vad du hittar. Plocka några vackra kottar, gärna av olika storlek, kanske hittar du några vackra torkade bär som sitter kvar på en kvist. Tänk bara på att vara försiktig när du tar en bit av vad naturen bjuder på. Självklart kan du även köpa lite tallris eller granris på torget och göra grunden till din vackra julkrans. Vill du dekorera lite ytterligare när kransen är klar, så varför inte ta ett vackert band och vira runt. Det är bara att sätta igång och experimentera, det kan bara inte bli fel.

korg med mossa och hyacinter

Mossa och blommor hör julen till

När du ändå är ute på en liten skogspromenad, så ta med dig en liten tuss mossa hem. Den gröna mossan passar fint till julen och man kan göra mycket trevligt av den. Kanske har du en vacker glasskål eller ett fat som gått i arv. Lägg på lite mossa, några kottar och vackert ljus och vips har du en tjusig julig dekoration! Det är även supervackert att sätta lökväxter i en glasskål eller vas, så att man ser löken genom. Sätt i lite kvistar av gran eller tall och kanske en liten söt tomtenisse.

Något som är jättefint som ljusstake, är en gammal kakform. Du vet sådana där i metall som man gör mandelmusslor i. Jag har själv hittat sådana på loppis och det är användbara både till höga ljus och värmeljus. Dekorationen hittar du själv på, man kan fylla dem med sand, lägga mossa runt eller några vackra torkade bär. Passar fint på julbordet och ger en mysig känsla och ljus på samma gång.ljus i kakform till julen

Vi önskar dig lycka till med årets juldekorationer och låt fantasin flöda fritt. En riktigt God Jul önskar vi alla läsare!

Årets bäst tips inför julen 2017!

Snart är det återigen dags för julen ska komma och vi känner redan nu hur vinterkylan knackar på våra dörrar. Om du är som jag och älskar att småpyssla och göra julen personlig kommer jag idag med några tips om hur du kan få den bästa julstämningen hemma hos dig. Ska du till och med aha släkten över på middag vet vi hur mycket stress som tillkommen, men med dessa små enkla tricksen kommer du får mysfaktorn upp till 100!

Bordsplaceringar

bordsdekoration bordsdekoration

 

 

 

 

 

 

Två sätt att göra enkla bordsplaceringar är de som finns ovan. På nummer ett snurrar du ihop tre stycken polkagrisstänger med ett fint band och sätter namnskylten i. På den andra bilden gör du en enkel liten krans och binder ihop med ett snöre och lägger namnskylten lite snyggt på. Som du ser är båda superenkla att göra och det ser så fint ut!

Slå in paket

inslagning inslagning jul

Det finns oändligt många snygga sätt att slå in årets julklappar på! Ovan kan du se två av mina personliga favoriter. Som du ser tycker jag det är väldigt snyggt att addera något litet, en kvist, ett snyggt snöre, julkulor, kottar eller vad man än kan tänka dig. En sak som jag kommer göra i år är den svarta inslagningen men köra med ett svart sammetsband till, kommer bli supersnyggt!

Ren-öl

ren-öl

Detta är en av mina favoriter! Köp bara bruna piprensare, röda små bollar och ögon och gör som på bilden. Självklart behöver det inte vara på just ölflaskor, utan varför inte göra det på läskflaskorna? Jag kan lova att det blir en riktigt hit för barnen!

Julland i lykta

julland i lykta

Om du har en lykta hemma kan du enkelt göra detta! Köp bara några små granar som passar in, en bil eller ja – precis vad du själv vill ha i. Det kan vara änglar, djur eller små människor. Lägg lite snö i och det kommer vara en riktigt vinnare! Ett tips är att ha en liten lampa eller en liten ljusslinga för att göra det ännu mysigare!

Varmchoklad-baren

varmchoklad bar

För dig som har barn med på julafton kan vi avslöja att detta är en riktigt vinnare! Ställ fram lite marshmallows, grädde, chokladbitar, krossade nötter och allt man kan tänkas att ha i och låt dom gå loss! Detta funkar perfekt även för vuxna, byt bara ut det till en kaffebar och kanske addera någon go sprit som man kan ha i.

 

 

Jag hoppa du fått lite inspiration inför årets bästa högtid och att du redan är like inne i julstämningen som jag är! Har du några tips vill jag mer än gärna att du delar med dig!

God jul! 

Dags att flytta ut!

Som vi har väntat på detta inlägg! För äntligen är det dags att inreda våra kära uterum! Oavsett vilket uterum du vill inreda, om det så är altanen, balkongen eller bersån så vill vi slå ett slag för att i år tänka lite nygammalt!

Uterum hemma

 

Det allra viktigaste att tänka på är faktiskt inte vad som står i inredningstidningarna just nu – utan vad du vill göra i ditt uterum. De flesta av oss vill se vårat extra rum som en förlängning av vardagsrummet, där vi kan sitta själva eller med gäster och ha en trevlig stund och bara njuta av de ljuva sommarkvällarna.

Förutom de vanliga ledorden; textilier, växter och ljus, skulle vi denna sommar vilja lägga till ordet återanvändning! Tänk lite som Ernst i TV4 Sommar med Ernst, och titta vad du redan har där hemma. Kanske har du några möbler ståendes i ett förråd som endast behöver lite omvårdnad och en klick färg för att kunna användas igen? Ta en dag under helgen och gå igenom de saker du har, både i förråd och i huset – kanske kan de få nytt liv och ett nytt användningsområde utanför hemmets väggar? Den där pallen du egentligen bara använder till att lägga kläder på, kanske kan bli en snygg detalj ute på balkongen?

Pall

Detta behöver inte vara så invecklat. Titta bara på senaste årens trend: lastpallar, som går att bygga samman i oändliga konstellationer. Oftast sitter vi redan på en hel del grejor som vi egentligen inte behöver – låt dessa saker få nytt liv på altanen, kanske den trötta bokhyllan från IKEA kan få ett nytt liv på balkongen? Återanvänd och måla om och låt olikheterna skapa stilen!

Lastpall

Var inte rädd för att våga addera lite färg och gå utanför ramarna – återanvänder du gamla möbler eller inredningsdetaljer behöver du dessutom inte vara rädd för att göra fel. Prova dig fram och när det kommer till färg gäller egentligen bara följande: the more the merrier!

Sommarens 5 inredningstips för båten

Sommaren är precis runt hörnet och det är god tid att börja planera din semester och din båtresor. Vi på Hemochfritid vill dela med oss 5 perfekta tips för att liva upp din båt för att göra din semester lite bekvämare och fräschare.

1. Båtplats

Spara plats i båten genom att förvara saker under golvet. I exemplet ovan ser du två små förvaringsutrymmen perfekta för vin eller mindre redskap till köket. Det bästa med detta trix är att du kan göra fler liknande förvaringsutrymmen väldigt diskret.

2.bokghylla

Mattor och bokhyllor för en mer sofistikerad look. Nyttja delar av båten som vanligtvis står tomma pågrund brist på fantasi. I detta exemplaret ser vi hur den använt sig av alla ytor på båten som får den att se större ut. Takhyllor är inte bara otroligt billigt det är även enkelt att sätta upp helt själv. För att golvet inte ska stå tomt kan man slänga in en snygg matta som matchar inredningen man har omkring sig.

3. båt interiör

Var inte rädd att dekorera båten vid små ytor. Vi ser här ett praktexemplar på hur man får en liten yta att se stor ut samtidigt som den ger en mysig hemkänsla. Vanligtvis är det inte mycket ytor i en båt till att börja med men låt inte det sätta käppar för din fantasi. Tänk utanför lådan och vi kan garantera dig att du kommer hitta en otrolig lösning.

4. båt mys

I fortsättning till att båtar vanligtvis har mindre ytor är det många som föredrar det och ser det som en chans att mysa till det ordenligt med inredningen. Precis som ovan är det lätt att slänga på snygga kuddar som matchar överkastet för att ge ditt sovrummet en mysig och fräsh känsla.

5. båt solrum

Sist men inte minst har vi ett solrum som dessvärre inte många har möjligheten att skaffa, men om du ser en chans att skaffa ett bör du defenitivt ta den. Ett öppet rum med stora fönster är ett perfekt tillägg vid lägre, varmare resor där man tid kan spenderas.

 

8 smarta inredningstips till din hall

Hallen är kanske det rummet som får minst uppmärksamhet i ditt hem. Detta kan tyckas märkligt eftersom det är hallen som ger det första intrycket och därför borde vara ett av de mest prioterade rummen. Oavsett om du har lägenhet, hus eller en liten sommarstuga är hallen ett rum du bör inreda och optimera för att ge dina gäster ett snyggt intryck när de kliver in i ditt hem. Nedan följer lite tips på hur du kan göra för att optimera din hall.

1.Slitstark matta i hallen.

Skaffa en riktigt skön slitstark matta. Eftersom du oftast har skor på dig när kliver in i hallen rekommenderar vi en slitstark matta som håller länge.

2. En färgglad tapet gör hallen lite roligare.

Välj ut en tapet som väcker uppmärksamhet. Hallen är det rum som är enklast att exprimentera med tapeter. Välj något som sticker ut så får dina gäster ett bra första intryck.

3. Ett skoställ förebygger kaos i din hall.

Skaffa ett skoställ så slipper du kaosen det innebär att trampa på skor som ligger precis innanför dörren.

4.En sittplats är bra för dig och dina gäster.

Om du har plats rekommenderar vi varmt att skaffa en liten sittplats i hallen. Detta är bekvämt när du ska snöra på dig skorna och uppskattas av dina besökare.

5.Måla taket i en trevlig färg så får din hall ett lyft

Måla taket i en brytande färg. Detta gör hallen lite livligare och roligare.

6. Spegel i hallen är ett måste.

Ha minst en spegel. När du ska lämna ditt hem för viktigare åtaganden är viktigt att ta en sista koll på hur du ser ut för dagen. Med en spegel i hallen får du alltid en sista koll. Ingen vill gå ner på stan med ett pepparkorn på tanden eller ett hår som står åt alla håll.

7. Renovera dina möbler.

Kolla begagnade möbler som du kan göra om.  Möjligheterna är oändliga. Vill du veta mer om hur du kan få nytt liv i dina möbler? Läs mer här

8. Var alltid kreativ.

Var kreativ. Det är bara du själv som sätter gränserna. Tänk utanför boxen och var inte rädd för att prova nya saker.

 Vill du har mer tips på möbler till din hall? Läs mer här.

Få renare luft i hemmet med hjälp av din inredning

Varje dag andas vi alla in utsläpp och avgaser som bland annat koldioxid och det  påverkar vår kropp mer eller mindre på ett negativt sätt. Dem flesta personerna påverkas inte såpass allvarligt att dem blir sjuka men problematiken med dålig luft finns ändå runt omkring oss. Vi på hemofritidonline kommer tipsa om fem olika växter som inte bara livar upp din inredning och ger dig färg i din vardag men samtidigt renar luften i ditt hem.

Om du redan har växter hemma vet du hur enkelt det är att hantera dem och det är inte alls lika jobbigt som många får det att framstå. Vanligtvis behöver du bara tänka på att vattna dem några gånger i veckan. Skulle det vara så att du glömmer bort dem i några dagar är många växter mycket tåliga och börjar må bättre igen med lite vatten. Växter är även ett väldigt billigt alternativ om du önskar få lite mer färg runt omkring dig istället för att byta ut dina stilrena möbler mot något mer färgladare.

1. Chrysalidocarpus lutescens även kallat för Guldpalm. Det är en enhjärtbladig växtart som ingår i familjen palmer och släkten Dypsis. Växten härstammar från Madagaskar och odlas idag runt hela världen som en krukväxt.

guldpalm

2. Crassula ovata som även går under namnet Paradisträd är en klassisk krukväxt som finns överallt dessa dagar. Detta är en lite mer känslig krukväxt som gärna trivs mer utomhus på gruned utav dess ursprung. Den här växten rekommenderas till någon som är van mer växter eller haft växter hemma sedan tidigare. När du har fått grepp på vad som krävs för att underhålla plantan kommer den verkligen att sticka ut och liva upp ditt hem.

jadeplant

3.Epipremnum aureum med det svenska namnet Gullranka är en otroligt dekorativ krukväxt och med lite tålamod och kreativitet kan får du otrolig inredning. Växten härstammar från sällskapsöarna och har den senaste tiden blivit allt vanligare. Denna planta bör odlas inomhus utom räckhåll för direkt sol som kan bleka dess blad. Hittar du ett passande ställe för en är den mycket lätt att sköta.

ivy

4. Sansevieria trifasciata känner du nog igen så fort du ser bilden nedanför. Svärmorstunga är bland dem enklaste plantorna att sköta. Den tillhör sparrisväxter ovh kommer ursprunlingen från södra Afrika. Bladen kan bli cirka 70-90 centimeter höga och runt 5-6 centimeter breda. Den är känd för att absorbera giftiga ämnen ur luften precis som alla andra växter nämnda här och är en stark rekommendation till någon som precis ska införskaffa sin första krukväxt.

svärmorstunga

5.Chlorophytum comosum går under namnet Ampellilja och är bland dem livligaste växterna av alla fem nämnda här. Med sina långa smala och böjda blad ser den inte allt för stel ut som många andra krukväxter har en tendens att göra. Även denna är släkt med sparrisväxter och härstammar från det tropiska klimatet i sydafrika. Den är väldigt lätt att sköta då den växer året runt och trivs bäst i rumstemperatur. Man bör dock tänka på att inte låta den så direkt solljus för länge då det kan sluta med blekta blad.

ampellilja

Alla dessa plantor är kände för dess rengöring av luften. Testa ett att ta hem ett par växter och vi lovar dig att du kommer känna en markant skillnad  efter ett par dagar. Inredningen passar perfekt nu när sommaren är påväg och kommer garanterat liva upp stämningen.

Här kommer ett par enkla tips för att sköta dina växter.

  • Ta reda på om den behöver mycket solljus eller inte. Som du såg ovan var det några växter som gärna behövde lite skugga för att inte bleka sina blad. Genom att ta reda på detta i förhand bör du enkelt kunna hitta en plats att placera krukan.
  • Beroende på hur stor krukan är och växten behöver vattningen anpassas därefter. Ju större växten är ju oftare behöver den vatten och ju större krukan är i proportion mot växten behöver den vatten mindre ofta. Ett simpel trick är att känna på jorden med ditt finger och bedöma om den behöver vatten därefter. Stoppa ner fingret i jorden tills jorden når din första knoge precis ovanför din nagel. Om du känner att det är fuktigt behövs inget vatten och om det är torrt kan du hälla i mer.
  • Var försiktig med att inte övervattna dem vilket kan ha samma efftekt som att inte vattna dem på flera dagar.
  • Hitta krukor i rätt storlek, i det här fallet är en större kruka bättre än en för liten kruka. Om rötterna inte har plats för att röra sig mår växten inte alls bra och det kan leda till att den dör.
  • Använd korrekt jord till korrekt planta. Olika plantor kan behöva olika typer av jord forska eller fråga i butik vilken som passa bäst för din planta om det skulle behövas en större kruka till framtiden eller om du önskar att plantera om din växt. Det är inte hela världen om jorden inte är speciellt anpassad efter din planta men det kan få den att må lite bättre.

Hoppas detta hjälper och att du hittar en planta perfekt för ditt hem. Har du fler tips på andra plantor eller vad man bör tänka på ta gärna kontakt med oss!

Inredningstrender för 2017

Precis som klädmode, tar inredning ständigt nya inriktningar och allt som oftast går trenderna ur tiden – för att efter ett tag komma tillbaka igen.

Klädmodet må gå lite snabbare än inredningstrenderna, kanske för att många är lite mer betänksamma när det kommer till att göra stora förändringar i sina hem. Det skadar dessvärre inte att låta sig inspireras och plocka ihop detaljer från varje stil för att skapa sitt alldeles egna, och kanske, helt unika hem. Här listar vi de 5 senaste trenderna när det kommer till inredning för 2017.

Inred med mattor

Detta har vi hört förut, men till skillnad från tidigare år då mönster varit i störst fokus handlar det i år om riktigt långhåriga mattor. Ju lurvigare, desto bättre! Rutmönstrade mattor med inspiration från Marocko håller fortfarande i sig, men 2017 är den långhåriga mattans år! Färger som sätter pricken över i:et är rosa och benvit.

Växtterrarium

Vi har sett gröna storbladiga växter och vi har arrangerat vackra stilleben av snittblommor och i år ska vi gå ut i trädgården och ta in växtligheten för att skapa små terrarium. På så sätt kan vi beskåda vackra landskap av blommor och växter – inomhus.

hemofritidonline4

Mönstrade soffor

Stora tygsoffor i harmoniska färger som skänker lugn och stillhet till vardagsrummet, i all ära, men nu gör de mönstrade sofforna entré och sätter ner foten. Vill du haka på denna trend ska du inte låta någon hejda dig. Go big – or go home! Satsa helhjärtat på stora mönster i sprakande färger och våga ta ut svängarna!

Färg

Det finns inga trender som inte råder oss om vilka färger vi ska använda. Och i år gäller en hel handfull av färger. Förra året dominerades av blått, och i och med att vi uppmanas att ta in naturen kommer det inte som en total överraskning att brunt kommer som en stor trend. Men varma och naturnära färger håller fortfarande i sig, gå med fördel loss på hela paletten från beige och ljusbrunt till rödbruna toner. Vill vi vara vågad i år ska du dessutom smyga in lite rosa.

hemofritidonline2

Kök

Sammanfattningsvis: vi har gått ifrån textilier, växter och färg till möbler, och här kommer det sista tipset som vänder sig till dig vill göra en större förändring i ditt hem. Nu har vi kommit till köket – hemmets hjärta, och trenden för 2017 är att plocka bort alla överskåp. Detta är en vattendelare inom inredning då många anser att detta är en trend som kommer att hålla i sig några år och att de kök som inreds efter denna princip snart kommer att ha överskåp igen. Men det finns många sätt att kompensera för det saknade förvaringsutrymmet genom att addera en köksö eller samla alla höga skåp vid kyl och frys för att behålla ljuset och den luftiga känslan som kök utan överskåp skapar. Hur du vill göra med denna trend är givetvis helt upp till dig, men döm inte ut idén för tidigt.

Lyxig inredning med klass

Det finns lika många olika smaker när det gäller inredning som det finns stjärnor på himlen. Vare sig du vill att ditt hem ska se ut som interiören på en gammal atlantångare eller ett högmodernt sterilt hem med pianolackad inredning från golv till tak så finns det garanterat en sida för din smak på nätet.

Gamla möbler & inredning – Nytt liv

Ingen har förmodligen missat boomen med shabby chic som gör sig påmind i nästintill varje svenskt hem idag. Det är lätt att fastna för den lantliga looken på inredningsdetaljer och möbler av shabby chic stil. Konceptet att gamla möbler renoveras och sedan behandlas för att de ska se lite lätt använda ut igen är något som faller väldigt många i smaken. Det ger också också otroligt många möjligheter att inreda ditt hem på ett unikt sätt och för en överkomlig summa. Allt du behöver är egentligen lite tid, fantasi och gamla möbler eller inredningsdetaljer som du hittar på loppmarknad eller dylikt.

Det jag vill ta upp här är en annan inredningsstil som dock följer lite av samma mönster som shabby chic. Gamla möbler som renoveras och restaureras för att få en tung och lyxig ny känsla. Personligen föredrar jag mörka massiva möbler och inredningsdetaljer, i stil med gamla bibliotek eller casinon.

Många associerar säkerligen casino inredning med ett överdåd av förgyllda detaljer och neonljus med mera. Men vad som är mer genomgående framförallt i gamla casinon är den massiva lyxiga känslan dessa utstrålar. Läs lite casinohistoria på http://bracasinon.nu/ och föreställ dig hur gamla casinon såg ut, och atmosfären av lyx i varje del av interiören. Detta är precis den typen av möbler du själv kan göra för bråkdelen av priset de ser ut att vara värda.

casinointerior-1

Lite av den känslan har bland annat ett litet företag i Sandviken specialiserat sig på. Sombie Möbler tar gamla möbler och renoverar dem. Resultatet är unika möbler och inredningsdetaljer som för tankarna till lyx med en stilfull och inte överdådig touch. Precis som med shabby chic möbler kan du med lite tid och händighet själv skapa dina möbler i den här stilen. Bara fantasin sätter gränserna, och resultatet blir något vackert och unikt som du är ensam om att ha i ditt hem.sombiemobler1

Planera din renovering efter budget

Renovering! Finns det något så spännande som att se sin bostad få ett ordentligt face life i form av nybyggnation eller renovering? Våren står för dörren och denna årstid är ju lite av renoveringens klimat. Det är nu många finner inspiration inför varmare tider, och blir sugna på att ändra om där hemma! Vi har sammanställt våra bästa tips för en lyckad renovering och inkluderat viktiga steg som planering, budgetering och finansiering. Vi hoppas att du ska finna denna artikel intressant och hjälpsam!

Planering för ett lyckat resultat

Kanske är du en person som gillar att handla på impuls och göra idée till verklighet fortfare än din partner ens hunnit säga renovering? Om så är fallet, se till att du faktiskt lägger tid på själva planeringen, innan du drar igång projektet. Att gå händelserna i förväg kan ge konsekvenser som inte gynnar dig, och det vill man såklart gärna undvika. Se till att tänka igenom hur du ska lägga upp och planera din renovering för att få ett så bra resultat som möjligt. Frågor som är nyttiga att ställa till dig själv är; När ska det ske? Hur ska det ske? Hur ser budget ut? Hur ska vi finansierna? Hur vill vi att resulatet ska bli? Kan vi sköta renoveringen själva, eller ska vi ta in en byggfirma?

Budgetering för den smarta

Grattis, du är en god bit på väg mot ditt nya hem! Du har nu planerat utförandet av renoveringen och har mest troligt satt upp en tidsplan. Nu är det dags att göra upp en budget för det hela. Det första du bör fundera över är hur mycket pengar du kan tänka dig att bruka på renoveringen. Tänk över vilken summa du har möjlighet att göra av med, och fundera sedan på hur du i praktiken ska finansiera renoveringen. Har du tillräckligt med sparpengar? Eller behöver du kanske ta ett lån?  Efter att du budgeterat kan ändringar i planeringen behöva ske.

Finansiering är viktigt

Efter att du har budgeterat inför din renoveringar är det dags att finansiera kalaset. Har du varit duktig på att spara pengar? Kanske vill du låna en mindre summa för att finansiera delar av din renovering? I det fallet, se till att ansök om lån utan säkerhet. Det finns förstås tydliga maxtak för hur stor summa du kan låna när du tar ett privatlån utan säkerhet.  Det är viktigt för kreditgivaren att lånet sker under strukutur och frihet under ansvar. Din enda förpliktelse som låntagare är att fullgöra dina betalningsskyldigheter, detta är också lånegivarens enda säkerhet. Var därför noga med att låna det du har råd och betala tillbaka, och inte en krona mer! Tänk på att du även får ränta på ditt privatlån. Se till att ta reda på vilken typ av ränta och hur hög ränta, innan du tar ditt lån.

Avslutningsvis

Att renovera ska vara roligt! Stressa inte om du stöter på problem, dem är ju till för att lösas. Se processen som en del av det roliga och njut av resultatet när renoveringen är klar. Lycka till önskar vi!

Heminredning på Västkusten

Skärmklipp

Alla gamla trender förkastas inte bara för att vi går in i ett nytt år! 2016 blommade växttrenden ut till fullo och varje ledig yta fylldes med levande inredning. Och oaserna fortsätter att fylla våra rum även i år. Ju större gröna växter desto bättre. Storbladiga, tåliga och gröna krukväxter så som Elefantöra, Paradisträd,  Svärmorstunga och olika sorters Succulenter verkar dominera. 2017 är de tåliga växternas år!

Numer behöver inte hemmaodlare slå i dammiga floror eller låna hem lektyr från biblioteket för att skapa bästa möjliga miljö för sina gröna vänner. På Plantagens hemsida finns mängder med råd och tips och även mycket inspiration. Precis som modevärldens toppar och dalar finns det trender inom vad som ska odlas och hur det ska odlas, och Plantagen hjälper både dig och trendspanarna på vägen.

Det är en hälsofrämjande trend som allt fler blir mer och mer intresserade av.  Allt fler väljer växter som tar åt sig mer koldioxid och släpper ifrån sig mer syre. Växter som alltså renar vår inomhusluft. Vissa gör bättre ifrån sig på den fronten än andra, exempelvis Fredskallan, Gullrankan och Guldpalmen. Kattägare ska dock akta sig för Fredskallan, växten är nämligen gifig för katter.
Liksom intresset och medveten ökar för matindustrin börjar vi ockå bli mer medvetna om vad vi odlar. Den ekologiska livsstilen syns även här och hemmaodlarna blir mer insatta i ståndorter och hur växterna är odlade.

Parallellt med de ståtliga gröna vännerna växer en annan trend sig stark, en högst matnyttig sådan! Avokado, chili, tomater, paprikor, citroner och allehanda kryddväxter, i stort sett allt som går att äta och plocka på kärnor eller som ger omplanteringsbara rester.

Residence har tagit upp ämnet om 2017s växtbaserade inredningastrender. Enligt Residence finns det dessutom tre stora odlingstrender som regerar 2017 – hydroodling, ympning och överallt-odling. Hydroodling är en bra lösning för odlare som har begränsat med ytor. Plantorna växer helt enkelt i bara vatten med näringslösning och behöver ingen kruka med jord. Till detta finns avancerade odlingssytem eller så kan en helt enkelt nöja sig med ett vattenglas eller vacker vas. Möjligheterna är oändliga!
Platsbrist är ett återkommande problem för odlare, säskilt för ed stackare som tvingas dela sina få kvadratmeter i en lägenhet. Därför är det väl mer av tvång som amplar och hängande krukor är en sådan trend. Pryd alla tomma hörn och hyllor med stora och små växter och skapa myshörnor med hjälp av blad och blommor. Tåliga och ljuskräsna växter klarar sig utan direkt solljus från ett fönster. Kniper det finns det prisvärd växtbelysning i de flesta elektronikaffärer.
Att ympa sina gamla kära växter är ett ekonomiskt sätt att skapa sig en fridfull oas på hemmabasis. Det kan också vara en fin gest att ge till en vän istället för en köpt bukett! Dessutom kan ett par fina ymplingar se vackra ut tillsammans i en större växtinstallation.

Inomhusodlingen har tagit sig till sådanna höjder att till och med polisen har börjat uppmärksamma den. Myndigheten har börjat göra besök hos personer vars elräkning har börjat ticka ifrån på grund av odlingsstationer och växtbelysning. Specialutvecklad belysning skapar ett artificillt solljus ökar chanserna till fina och  friska plantor. Samma belysning som används när Cannabis odlas. Vissa sorters Cannabis används vid framställning av droger, vilket är i högsta grad olagligt. Därav polisens besök hos vanliga hederliga odlingsivrare.

Det börjar växa upp allt större communitys och intresseföreningar över sociala medier. Här blandas proffs med glada nybörjare eller flitiga lärlingar. Allt fler läser in sig ordentligt i floran och planterar omsorgsfullt om sina växter. Tips och idéer delas fritt bland likasinnade. Sticklingar tas från stora växter och skickas runt med post eller budbärare runt om i landet. Man fotar och delar bilder på sina gröna rumskompisar och får beröm eller bes om tips och råd.

 

http://www.plantagen.se/inspiration

http://www.residencemagazine.se/3-trendiga-satt-att-odla-pa-under-2017/

http://www.elledecoration.se/7-stora-vaxttrender-2017/