Kräftskiva

Förr i tiden var det inte som nu utan det var endast överklassen som åt kräftor, men under 1907 spred sig kräftpesten i Sverige vilket ledde till att stora populationer av svenska kräftor dog ut. Man började då istället att importera kräftor vilket ledde till att det även blev mer lättillgängligt för folk i allmänhet. Det var dock inte förrns under 1960 talet som kräftskiva blev populärt. Idag importeras ca 2500 ton kräftor till Sverige varje år. Huvudexportören är Turkiet, Spanien och Kina.

Nuförtiden anordnas kräftskivor från början av augusti till långt in i september, varför? Jo men för att det är så gott! Ska du anordna en kräftskiva hemma finns det vissa saker du behöver tänka på och självklart är dekorationen en stor del av det hela!

Skicka ut ett inbjudningskort i god tid, och ja det är så mycket trevligare att få ett inbjudningskort som på den gamla goda tiden än ett sms. Korten blir också ännu trevligare om du gör dem själv.

Även om vi älskar att duka upp med vackra tallrikar och glas så kan det vara smart att använda sig av plasttallrikar om du bjuder in en större skara människor. En fin pappersduk som du kan vika ihop och kasta efter är också bra. Glöm inte dekorationen, ju mer desto bättre tycker vi! Hattar, haklapp, lyktor, serpentiner, lyktor, kräftsolar – ja ös på! Sitter ni ute framåt kvällen kan det också vara bra att lägga fram några filtar och myggspray. Förbered så mycket som möjligt innan så du slipper stressa ihjäl timmarna innan gästerna kommer. Dekorera och baka pajer, bröd och röror kan man göra dagen innan. Ett tips är även att köpa på dig en kloknäckare så du slipper såriga fingrar. Det kan även vara smart att ställa fram våtservetter och mängder av papper.

Samla ihop och skriv ut de bästa snapsvisorna, skriv ner dem på ett litet papper och lägg en vid varje tallrik. Vi kan lova att det är högst uppskattat! Börja middagen med en visa och kör igenom några varv under kvällens gång.

 

papperslykotrSätt upp papperslyktor runt om i trädgården eller på balkongen. Man kan hitta riktigt fina lyktor och det ger ett väldigt mysigt intryck och ramar in själva uteplatsen.

 

duka4

 

duka2Blanda alla olika slags färger för att skapa liv och höja stämningen! Färgglada tallrikar, servetter, hattar, haklappar och bordsdukar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *