Heminredning på Västkusten

Skärmklipp

Alla gamla trender förkastas inte bara för att vi går in i ett nytt år! 2016 blommade växttrenden ut till fullo och varje ledig yta fylldes med levande inredning. Och oaserna fortsätter att fylla våra rum även i år. Ju större gröna växter desto bättre. Storbladiga, tåliga och gröna krukväxter så som Elefantöra, Paradisträd,  Svärmorstunga och olika sorters Succulenter verkar dominera. 2017 är de tåliga växternas år!

Numer behöver inte hemmaodlare slå i dammiga floror eller låna hem lektyr från biblioteket för att skapa bästa möjliga miljö för sina gröna vänner. På Plantagens hemsida finns mängder med råd och tips och även mycket inspiration. Precis som modevärldens toppar och dalar finns det trender inom vad som ska odlas och hur det ska odlas, och Plantagen hjälper både dig och trendspanarna på vägen.

Det är en hälsofrämjande trend som allt fler blir mer och mer intresserade av.  Allt fler väljer växter som tar åt sig mer koldioxid och släpper ifrån sig mer syre. Växter som alltså renar vår inomhusluft. Vissa gör bättre ifrån sig på den fronten än andra, exempelvis Fredskallan, Gullrankan och Guldpalmen. Kattägare ska dock akta sig för Fredskallan, växten är nämligen gifig för katter.
Liksom intresset och medveten ökar för matindustrin börjar vi ockå bli mer medvetna om vad vi odlar. Den ekologiska livsstilen syns även här och hemmaodlarna blir mer insatta i ståndorter och hur växterna är odlade.

Parallellt med de ståtliga gröna vännerna växer en annan trend sig stark, en högst matnyttig sådan! Avokado, chili, tomater, paprikor, citroner och allehanda kryddväxter, i stort sett allt som går att äta och plocka på kärnor eller som ger omplanteringsbara rester.

Residence har tagit upp ämnet om 2017s växtbaserade inredningastrender. Enligt Residence finns det dessutom tre stora odlingstrender som regerar 2017 – hydroodling, ympning och överallt-odling. Hydroodling är en bra lösning för odlare som har begränsat med ytor. Plantorna växer helt enkelt i bara vatten med näringslösning och behöver ingen kruka med jord. Till detta finns avancerade odlingssytem eller så kan en helt enkelt nöja sig med ett vattenglas eller vacker vas. Möjligheterna är oändliga!
Platsbrist är ett återkommande problem för odlare, säskilt för ed stackare som tvingas dela sina få kvadratmeter i en lägenhet. Därför är det väl mer av tvång som amplar och hängande krukor är en sådan trend. Pryd alla tomma hörn och hyllor med stora och små växter och skapa myshörnor med hjälp av blad och blommor. Tåliga och ljuskräsna växter klarar sig utan direkt solljus från ett fönster. Kniper det finns det prisvärd växtbelysning i de flesta elektronikaffärer.
Att ympa sina gamla kära växter är ett ekonomiskt sätt att skapa sig en fridfull oas på hemmabasis. Det kan också vara en fin gest att ge till en vän istället för en köpt bukett! Dessutom kan ett par fina ymplingar se vackra ut tillsammans i en större växtinstallation.

Inomhusodlingen har tagit sig till sådanna höjder att till och med polisen har börjat uppmärksamma den. Myndigheten har börjat göra besök hos personer vars elräkning har börjat ticka ifrån på grund av odlingsstationer och växtbelysning. Specialutvecklad belysning skapar ett artificillt solljus ökar chanserna till fina och  friska plantor. Samma belysning som används när Cannabis odlas. Vissa sorters Cannabis används vid framställning av droger, vilket är i högsta grad olagligt. Därav polisens besök hos vanliga hederliga odlingsivrare.

Det börjar växa upp allt större communitys och intresseföreningar över sociala medier. Här blandas proffs med glada nybörjare eller flitiga lärlingar. Allt fler läser in sig ordentligt i floran och planterar omsorgsfullt om sina växter. Tips och idéer delas fritt bland likasinnade. Sticklingar tas från stora växter och skickas runt med post eller budbärare runt om i landet. Man fotar och delar bilder på sina gröna rumskompisar och får beröm eller bes om tips och råd.

 

http://www.plantagen.se/inspiration

http://www.residencemagazine.se/3-trendiga-satt-att-odla-pa-under-2017/

http://www.elledecoration.se/7-stora-vaxttrender-2017/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *